De kunstenaar

Geboren in ’t hart van de Noord Limburgse stad Venlo, groeide ze in de jaren zestig op in een druk middenstandsgezin. Altijd al met haarr handen aan ’t creëren. Maar als je dan op de middelbare school uit de handvaardigheidsles wordt gezet, dan kies je een nieuwe uitdaging: dierenarts worden.

Een gouden greep. Wat ze begrijpt, kan ze zien en wat ze ziet en begrijpt kunnen haar handen voelen en (beter) maken. En dat geldt ook voor haar kunst.

Ze zei over zichzelf: ‘ik ken maar twee standjes, standje 0 en standje 6’. Ah… versnellingen.. En inderdaad haar werktempo ligt hoog, ook in de kunst. In creëren en vormgeven, maar ook qua groei en ontwikkeling in haar werk.

De beesten, de vogels, de knagers, logisch dat die haar inspireren. Ze wordt er dagelijks door omringd, kent hun anatomie, vertrouwt ze, houdt van ze.
En dan het vechten, het strijden. Het is haar op meerdere fronten niet vreemd. Het vormt haar ‘krijgskunst’ en het brengt haar naar Japan. Daar waar de feel voor kunst zo anders is dan de hare, maar waar ze toch verwantschap mee voelt. Ze ontdekt al vrij snel dat ze goed is in het ‘koppen maken’. Echte, gelijkend, vaak in opdracht, van alle soorten materiaal, maar dan overgaand op de koppen in d’r hoofd, fantasievol, karikaturen.

En op het moment dat haar fantasie eindelijk z’n gang mag gaan met al haar demonen, hilariteit, zelfspot en kracht, kijkt ze naar Jeroen Bosch. Ze ziet, ze begrijpt, ze voelt en ze maakt. De Bosch Inspiration Line zorgt voor ’t ene topstuk na het andere…..

De stukken van Gon Vandenbergh zijn uniek maar veelal gemaakt in series van stijl, gemoedstoestand, inspiratie etc. Het maakt dat de kunstliefhebber haar werk met geestverwanten kan delen. Het begrijpelijke ‘dat wil ik ook’ van de een, kan worden gerealiseerd zonder dat de collectie van de ander minder waardevol of uniek wordt. Bent u geïnteresseerd in de individuele stukken beesten, Bosch Inspiration, krijgers, Japan, koppen, feel? In de materialen, de kosten? Op http://www.pleisures.nl vindt u al het verkoopbare werk van Gon Vandenbergh.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close